Teina versus cofeina – Care este diferenta?

Teina versus cofeina – Care este diferenta?

Cu siguranta te-ai intalnit, mai ales in mediul online, cu acesti termeni si probabil ai aflat ca atat teina, cat si cofeina sunt substante aproape identice singura diferenta dintre ele fiind modul in care organismul uman le proceseaza.

Cand vorbim de cofeina din ceaiul obtinut din frunze de Camellia Sinensis ar trebui sa vorbim despre teina, iar cofeina sa fie utilizata doar in cazul cafelei. Cercetatatorii le-au atribuit denumiri diferite pentru a fi mai usor de identificat sursa de provenienta.

Teina din ceai a fost descoperita pentru prima oara in anul 1827, dar abia mai tarziu s-a putut observa asemenarea izbitoare dintre aceasta si cofeina din cafea.

Desi asemenatoare, intre teina si cofeina exista diferente semnificative din punct de vedere al cantitatii si al beneficiilor aduse organismului.

Este foarte important de precizat ca in frunzele de ceai neprelucrate exista mai multa teina decat in cazul boabelor de cafea proaspat culese. In urma proceselor de productie prin care trec cele doua plante raportul se schimba semnificativ. Cafeaua prajita este inzestrata cu  o cantitate mai mare de cofeina fata de ceai, uneori aceasta poate fi de pana la trei ori mai mare decat in cazul ceaiului.

Cofeina este recunoscuta pentru efectul sau stimulator asupra nivelului nervos, insa teina din ceai are efect stimulator timp indelungat. O ceasca de cafea energizeaza pe loc, in schimb una de ceai ofera energie si buna dispozitie pe termen mai lung.

L-teanina este substanta din ceai care face ca teina sa fie mai sanatoasa decat cofeina. Aceasta stimuleaza producerea undelor Alfa, relaxeaza, insa fara a produce stari de somnolenta si mareste capacitatea de concentrare.

Înapoi la blog