Desi istoria plantatiilor de ceai in Kenya este relativ recenta, aceasta tara a fost recunoscuta international ca fiind tara ceaiului negru.
Povestea ceaiului negru din Kenya ia nastere in anul 1903 cand un colonist englez planteaza la resedinta sa cateva seminte de ceai. Datorita solului fertil, vulcanic si a bodiversitatii, ceaiul plantat in Kenya isi castiga foarte repede admiratorii.
In acea perioada majoritatea ceaiurilor erau produse pentru locuitorii Marii Britanii, Kenya fiind colonizata de catre englezi. Abia in anul 1960 cand Kenya isi recapata independenta fata de Marea Britanie incepe, pe cont propriu, sa isi exporte ceaiul in intreaga lume.
Aceasta tara africana ofera un cadru natural potrivit pentru culturile de ceai. Aerul foarte rece si puternic de munte (plantatiile aflandu-se la altitudini de 1500 – 2700 m), solul vulcanic, bogat in minerale, dar si umiditatea asigurata de lacul Victoria din apropiere ofera gustul si aroma aparte a ceaiului negru Kenya.
Datorita extinderii consumului de ceai negru kenyan, Kenya a devenit unul dintre producatorii si exportatorii de top ai lumii.
Astazi Kenya este al treilea mare producator de ceai din lume si primul cel mai mare exportator din ACP (Africa, Caraibe, Pacific).
Pe langa gustul si aroma distincte, ceaiul kenyan exprima eleganta si rafinament fiind ideal de savurat in cadrul clasicului tabiet englezesc „Ceaiul de la ora 5”.